Günümüzde internette blog açmak oldukça kolay bir iş. Fakat başarılı ve herkes tarafından bilinen bir blog yazarlığı yapmak o kadar kolay değil !
Bugün internette hemen hemen her konuda binlerce blog bulmak mümkün. Bunlar arasında başarısız olma ve bu deryada kaybolma ihtimaliniz de her zaman var. Neden mi? Çünkü cebinizden bir kuruş para çıkarmadan bugün internet kullanıyorum diyen herkes blog açabilir. Bu da rekabetin kimi zaman üst seviyede olmasına neden olabiliyor.
Rakip çok ama eğer azminiz, zamanınız ve değerli bir şeyler ortaya koyma amacınız varsa blog dünyasında başarılı olmanız elbette mümkün. Bunun tersi durumda ise büyük hevesle blog açarak daha sonra aradığını bulamamaktan ötürü hevesini yitiren, bloğunu öldüren kişilerden olma ihtimali de var.
Neyse ki size iyi haberlerim var. Blog hayatınıza iyi bir başlangıç yapmak ve başarılı bir şekilde sürdürmek için referans niteliğindeki 7 rehberi içeren yazımı sizlerle paylaşıyorum :
İlk olarak başarıyı yakalamak için sizden öncekiler ne gibi sıkıntılar yaşıyor ve üstesinden nasıl geliyorlar onları bilmek gerekir. İşte size internette popüler olan bloglardan derlediğim kaynak niteliğindeki listem:
Google aramalarında çıkmak istiyorum
1 – Hangi konuda blog açmalısınız ?
Daha çalışmalara başlamadan önce kendinize sorduğunuz ve yanıtı için kimi zaman da bir hayli vaktinizi alan önemli soru. Bu sorunun cevabı tasarımınızdan alan adınıza, içeriğinizden pazarlama kitlesine varana kadar her şeyi etkiliyor.
İyi bir eğitimci misiniz? O zaman var olan eğitim bloglarından daha iyi yazacağınızı mı düşünüyorsunuz ? O zaman eğitim blogu açabilirsiniz.
Teknolojide, yemek tariflerinde ya da moda konusunda mı iyisiniz ? O zaman bu kategorilerin alt başlıklarında size uygun olanı seçerek bir başlangıç yapabilirsiniz.
2 – Kaliteli içerik nedir, nasıl oluşturulur ?
Bildiğiniz gibi google son zamanlarda yaptığı güncellemelerle artık içerik yönden zayıf blogları arka plana almakta. Özellikle arama sonuçlarını manipüle etmek için yapılmış çalışmalar google ın radarına yakalanmış durumda.
Peki bir içeriği kaliteli yapan şeyler nedir ? Hem okuyucuyu yazıda tutacak hem de google gözünde anlaşılır kılacak kaliteli yazı nasıl hazırlanır ?
3 – Doğru niche nasıl seçilir ?
İnternette yukarıda bahsettiğim gibi milyonlarca blog var. Peki siz hangi konuda yazacaksınız ? Şimdiye kadar tüm iyi fikirler zaten kullanıldı mı ?
Niche konusunda bilmenizi istediğim bir konu var: Şimdiye kadar yazılmamış içerik olsun derdinde olmayın! Çünkü bunun bulmanız oldukça düşük ihtimal.
Peki ne yapmalı ?
Burada önemli olan okuyucularınızın ne okumak istediğini doğru anlayıp önceki yazılardan daha kaliteli içerik sunabilmek. Bu sizi hem otoriter hem de başarıl bir blog sahibi yapacak.
4 – Arama sonuçlarında nasıl üst sıralarda yer alacaksınız ?
Kaliteli içerik hazırlamak güzel fakat tek başına sitenize ziyaretçi trafiği almanızı sağlamayacak. Google da üst sıralarda yer alabilmek için benzer kategorilerdeki sitelerden backlink almaya ve sosyal medyadan trafiğe ihtiyacınız var.
Çoğu yeni blog yazarı arkadaşımız “ben yazayım, ziyaretçi bir şekilde gelir” inanışında. Sakın siz onlardan olmayın. Popüler sitelere bakın. Nasıl da aynı içeriği farklı başlıklarla sosyal medyada karşınıza getiriyorlar ? Ne kadar iyi blog olursanız olun reklama her zaman ihtiyacınız var.
5- Seo nedir, gerekli midir ?
Blog dünyasına giriş yapacağınız zaman sıklıkla duyacağınız bir kavram : SEO. İngilizce search engine optimization kelimelerinin kısaltması olarak kullanılmakta. Türkçe olarak da arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir.
Bildiğiniz gibi içeriğimizi sadece okuyucularımız için de değil önemli bir müşterimi olan google arama motoru için de yazıyoruz. Yani yazdığınız kaliteli içeriğin google tarafından da anlaşılır olması gerekmektedir. Bu da google ın nasıl çalıştığını bilmekten geçiyor.
Yaptığınız çalışmaya göre profesyonel destek almanız gereken noktalar olabilir ama en azından nasıl çalıştığını anlayarak basit adımlarla neler yapmanız gerektiğini bilmek önemli olacaktır.
6 – Blog yazarak nasıl para kazanılır ?
Şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki bloğu hobby amaçlı açmaktan çok bu işten para kazanmak isteyenlerin sayısı daha fazla. Çünkü insan ister istemez vakit harcadığı emeğinden bir şeyler kazanmak istiyor. İyi ama nasıl ?
Öncelikle bilmenizi isterim ki blog yazarlığı uzun soluklu bir oyun. Elbette para kazanmanın farklı yolları var özellikle hatrı sayılı bir takipçiniz ya da markanız varsa. Ama bunun yanında daha sıfırdan başlıyorsanız kimse bilmediği ya da başarısını görmediği kimseden bir şey almayacaktır. O yüzden en başta kendinizi ispat etmelisiniz .
7 – Blogunuzu geliştirmek için sosyal medya nasıl kullanılır ?
Şu anda dünya genelinde 2 milyar sosyal medya kullanıcısı mevcut. Bu demek oluyor ki facebook, twitter ve Google plus gibi servislerden trafik alma fırsatımız mevcut. Peki ihtiyacımız olan kullanıcıları nasıl sayfamıza çekebiliriz ?
En başta İçeriğinizi ailenizle, dostlarınızla ve arkadaşlarınızla paylaşın. Okuyuucularınızın ihtiyaçlarına yönelik çözüm üretip paylaştıkça zaman içerisinde trafiğiniz artmaya çevrenizi genişlemeye başlayacaktır. Hepsi bu kadar mı?
elbette değil. Önemli stratejiler geliştrerek daha fazla kullanıcıya ulaşmayı hedeflemelisiniz. Google arama trafiğinin yanında sosyal medyada sizi geliştirecek önemli bir güç. Bu gücü daima yanınızda tutun.
Son Sözler
Yukarıda blog dünyasında kendisini kanıtlamış, oluşturdukları içeriklerle binlerce kişiye ulaşmış blog yazarı arkadaşlarımın başucu niteliğindeki içeriklerini listeledim. Şimdi yapmanız gereken şöyle arkanıza yaslanıp içeriklere tek tek göz atarak başarılı blog yazarlığı için neler yapılması gerekiyor onları öğrenmek.
Yukarıdaki kaynaklar başarılı olmanız için yapmanız gerekenleri size gösterecektir. Bu konuda şüpheniz olmasın. Mevcut potansiyelinizi doğru stratejilerle birleştirerek fark oluşturan yazar olmak elinizde !!!
Kaliteli bir paylaşım olmuş ellerine sağlık. :)
YanıtlaSilGüzel bir kaynak almakla birlikte. Backlink alma adına güzel ve pürüzsüz bir çalışma olmuş... Emeğine sağlık Poyraz.
YanıtlaSilHızlı Adam:
YanıtlaSilBaşarılı blog yazarlığı adına bütün enler listelerinde aynı isimleri görüyor olmak tesadüf olamaz. Demek ki işini hakkıyla yapan blog yazarlarının hedeflerine ulaşmasına engel hiçbir durum yok. Mesela bu makale ile dünyanın en etkili pazarlama yöntemi olan WOM aksiyonu gerçekleşmekte. WOM=Ağızdan ağıza pazarlama.
Blog yazmaya yeni başlayanlar bu makaledeki yönlendirmeleri takip ederek bir gün WOM'un bir parçası olabilirler. Böylesi güzel bir kaynak ve arşivlenesi bir içerik sağladığınız için teşekkür ederim.
İyi bloglar...
Gönül isterdiki bende bu makalenin içinde yer alıyım ama daha çok fırın ekmekler lazım :D
YanıtlaSilElbette sizin blogunuz da faydalı içerik sunan bir yapıdadır. Şimdilik yukarıdaki arkadaşlarımın çalışmalarını örnek gösterdim. Kim bilir yakın zamanda belki sizi işaret edebilirim :)
SilMerhaba Poyraz,
YanıtlaSilÖncelikle yazında bana da yer verdiğin için teşekkür ederim. Artık yavaş yavaş popüler olmaya başlayan ve uygulanan bir pazarlama çeşidini hakkıyla gerçekleştirmişsin. Paylaşmış olduğun kaynakların hepsi titizlikle ve %100 kullanıcı odaklı hazırlanmış içerikler. Tek temennim bizi takip eden ve blog hayatına yeni atılmış kişilere doğru bilgileri aktarabilmek.
Çok faydalı ve çok kaliteli bir paylaşım olmuş, elinize sağlık.
YanıtlaSilPoyraz bey teşekkürler. Bunları yapabilmenin ilk kuralı da eğitim değil mi?
YanıtlaSilYoksa yazılanları anlamakta çok zor oluyor. Örneğin ben yemek tarifi anlatırken mümkün olduğunca herkesin anlayabileceği dille yazmaya çalışırım. soğanı sotelemek dersem o nedemek diyenler oluyor. Oysa soğanı bir süre kavuralım rengi değişsin dersem daha anlaşılır oluyor.
Aynen dediğiniz gibi Nursevin Hanım. Anlaşılmayan bir noktada okuyucu hemen yazıda soğuyabiliyor :(
SilBu güzel paylaşım için teşekkürler
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilÇok faydalı ve çok kaliteli bir paylaşım olmuş
YanıtlaSilKesinlikle çok faydalı bir yazı olmuş.Paylaşımınız için teşekkürler.
YanıtlaSilYazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.