Hiçbir profesyonel yazar yoktur ki yazdığı anahtar kelimenin google da kaçıncı sırada olduğunu merak etmesin!
Hepimiz google da yükselebilmenin yollarını arıyoruz. Bunun için derin makaleler hazırlayıp seo çalışmaları yapıyoruz. Bunun karşılığında da sitem googleda kaçıncı sırada çıkıyor diye düşünmemiz de gayet doğal.
Israrla çoğu yazımda doğru anahtar kelime seçiminin site hitini artırmak için oldukça önemli olduğundan bahsediyorum. Çünkü kullanıcı odaklı algoritmaların geliştirilmesi insanların aradıkları konuya hızla ulaşmasını gerekliliğini ortaya çıkardı. İnternette de yüzlerce blogun olduğunu düşünürsek sizi diğerlerinden ayıracak şey kullanıcılar tarafından aranan doğru kelimeleri hedeflemektir.
Google siteleri neye göre sıralıyor
Google, bir içeriğin sıralamasını belirlerken en çok hangi kriterlere dikkat eder ?
Google elbette yıllar geçtikçe ihtiyaçlara binayen algoritmasını güncelliyor. Örneğin mobil kullanım arttıkça sitelerin mobil uyumlu olması, hızlı yüklenebilmesi ayrı bir sıralama faktörü oldu.
Tabii anahtar kelimenize etki eden tek şey bu değil. Şu an itibariyle 200 faktörün kelimenizin google daki yerini etkilediğini söyleyebilirim. Bu rakam Google tarafından gelmese de patentler, Google veya Google ekibinden doğrudan gelen açıklamalar, detaylı araştırma ile sıralama faktörleri hakkında bilgi edinebiliyoruz.
Ana başlık altında en önemlileri aşağıdakiler:
- Alan adı
- Backlink
- İçerik kalitesi
Peki kelimeleri bulduk, hedef tahtasına yazdık. Onun için uygun makaleler de hazırladık. Peki hedefi yakalamada ne kadar başarılıyız? Hangi kelimede kaçıncı sıradayım nasıl bulabilirim?
Bu sorunuza yanıt verecek 3 farklı seo aracını sizler için derledim :
1 – Google Rank Checker
Arama sonuçlarında sıranızı takip edeceğiniz ücretsiz en iyi araçlardan birisi de Google rank checker. Yapmanız gereken site ismini, anahtar kelimenizi ve ülkeyi seçmek.
Türkiye yi biraz zor bulabilirsiniz. İsim olarak ilginçtir ingilizcesi değil de Türkiye yazılmış.
2 – Serps Rank Checker
Bir diğer aracımız da Serps rank checker. Yukarıdaki gibi biraz daha görsel olarak sizi tatmi edece şekilde tasarlanmış güzel bir uygulama. Burada ilaveten mobil ve masaüstü sorgulamasını ayrı ayrı yapabiliyorsunuz.
3 – Wmaracı
İnternetin en etkili forumlarından olan wmaracı üzerinden de ücretsiz olarak 5 kelime sorgusu yapabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken wmaracı sitesini ziyaret ederek araçlar > sıra bulucu yolunu izleyerek yukarıdaki gibi site ismini, kelimeyi yazıp sorgulamak.
Sitelerin kullanım yöntemleri benzer olduğu için daha fazla servis önermeyi uygun bulmadım. Bu üçünün yeterli olduğunu düşünüyorum.
Şöyle aynı anda birden fazla kelimeyi sorgulasam ne güzel olurdu dediğinizi duyar gibiyim. Bunu yapmak da mümkün ama ahrefs, semrush gibi ücretli araçlar kullanmanız gerekiyor.
Yazılarınız için kimi zaman seo çalışması yaptırmak ya da tüm enerjinizi o yazıya vererek sonuçların nasıl olduğunu merak ederseniz yukarıdaki araçları güvenle kullanabilirsiniz.
Şimdi gelin bir de olaya tersten bakalım:
Ben şimdiye kadar bir şeyler karaladım, google da trafik de alıyorum. Hani şöyle bir şey olsa:
Ben hangi kelimelerden trafik alıyorum öğrenebilir miyim?
Elbette. Belki şimdiye kadar bunu önemsemediniz ama sitenizin ne oranda hangi kelimeden hit aldığını öğrenebilirsiniz. Üstelik sadece bir kaç tıklama ile bunu gerçekleştirebilirsiniz:
Kullanacağımız araç google webmaster tools.
- Google hesabınız açıkken buraya tıklayın ve sitenizi seçin:
- Arama trafiği > Search analytics yolunu izleyin.
Karşınızda sitenizin sahip olduğu anahtar kelimeler. Gösterimler ve TO kutucuklarını da işaretleyerek aranan kelimenin sonucunda kaç kişi sitenize yönelmiş onları da öğrenebilirsiniz.
Bana ait olmayan sitenin hangi kelimede kaçıncı sırada olduğunu nasıl öğrenebilirim?
İşte burada durum biraz farklı. Bunun için backlink analizi sayfamda bahsettiğim gibi ücretli sen analiz araçları kullanmanız gerekir. İlgili sayfama tıklayarak bu raporu benden talep edebilirsiniz. Bu size rakibinizi iyi anlayıp onun trafiğini çalmada oldukça faydalı olacaktır.
Sitenizle ilgili aklınıza gelen soruları yanıtlamaya devam ediyorum. Özellikle yazdığınız yazıdan sonra sitem kaçıncı sırada çıkıyor diye soranlara ücretsiz kullanabilecekleri araçları tanıttım. Belki de yukarıdakilerden daha iyi kullanıma sahip bir araç biliyorsunuzdur. Yorum bölümünde belirterek yazımı geleştirmede yardımcı olursanız sevinirim.
Değerli Hocam yazınızı büyük bir beğeni ile okudum ve kendime bir sıralama bulamadım bende bu yazının bir adım ötesi ile karşılaştım. O da şu ki; Her telden blog yazan biri olarak acaba benim anahtar kelime veya kelimelerim ne? Bunu nasıl bulabilirim? soruları başlı başına bir araştırma konusu. Benim durumumda olan biri olarak tavsiyelerinize ihtiyacım var.
YanıtlaSilMerhaba
SilAslında o konudan bahsetmiştim ama eksik kalan bir yer mi var? Şu kısmı tekrar gözden geçirebilir misiniz?
- Ben hangi kelimelerden trafik alıyorum öğrenebilir miyim? kısmında belirttiğim gibi google webmaster tools bakabilirsiniz
Faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık. Evet merak etmeyen yoktur herhalde. Bazılarını ilk kez duyuyorum, deneyeceğim.
YanıtlaSilÇok faydalı bir yazı olmuş. Sık kullanılanlara eklenilesi araçlar var. Sanırım Wmaracı ya ait araç bizim işimize görmeye yeterli olacak.
YanıtlaSilRakip site xxx anahtar kelimede kaçıncı sırada olduğunu ücretsiz bir şekilde öğrenme şansımız yok mudur hocam ?
YanıtlaSilEğer belirli bir anahtar kelime için sorgulayacaksanız bunun ücretsiz yöntemi var elbet. Wmaracı sitesine girerek anahtar kelime ve siteyi yazın. Size kaçıncı sırada olduğunu gösterir.
SilFaydalı bir yazı hemen hemen hepsini kullanıyorum.
YanıtlaSilYazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.