Oyun, çocuğun hayallerini canlandırırken kendini deşarj etme ve geliştirme yöntemidir. Özellikle de zeka oyunları ve eğitici oyunlar, kuralları planlı olduğundan faydaları gözlemlenebilir etkinliklerdir.
Evinizde, tatilde, okulda her yerde eğitici oyun oynayabilirsiniz. Bu tür oyunlardan aşağıda bahsettik. Oyunların, okul başarısını nasıl artırdığını ve diğer faydalarını incelerken “bu kadarını da beklemiyordum” diyebilirsiniz.
Oyunların Çocuklara Faydaları
Oyunların çocuklar üzerindeki olumlu etkileri 6 temel madde ile özetlenebilir. Bu 6 maddenin de alt maddelerini incelediğimizde oyunların gerçekten su gibi, yemek gibi, sevgi gibi öncelikli ihtiyaçlardan biri olduğunu görebiliriz.
1- Zeka & Beceri Gelişimi:
- Kuralsız oyunlar – örneğin, evcilik oyunu- çocukların hayal gücünü geliştirir. Dolayısıyla, yaratıcılıkları da gelişir.
- Kurallı oyunlar –Örneğin; MentalUP, Monopoly vb.- çocukların problem çözebilme yeteneğini geliştirir çünkü bu tür oyunlarda sonuca ulaşmanın birden fazla yolu vardır.
- Aynı şekilde, kurallı veya kuralsız oyunlarla soyut kavramları öğrenme ve soyut düşünebilme becerileri gelişir.
- · Mantık kurabilme becerileri gelişir.
- Görsel, sözel, sayısal zekaları gelişir.
Eğitici oyunlar ve eğitsel içerikler çocukların öğrenme becerilerini
geliştirir. Aşağıdaki kaynak, buna çok iyi bir örnektir:
https://www.mentalup.net/egitsel-ve-egitici-oyunlar
2- Bedensel Gelişim:
- Yetişkinlerin spor yaparak elde ettiği faydaları çocuklar oyun oynayarak elde ederler. Kas gelişimleri, sağlıklı beden gelişimleri ağırlıklı olarak oyunlarla gerçekleşir. Fiziksel efor gerektiren tüm oyunları bu kategoride değerlendirebiliriz.
- İnce morot – kaba motor becerilerini geliştirir
- Ayrıca, spor yapmak (çocuk için oyun) kan akışını hızlandırır ve beyne daha fazla oksijen taşınmasına sebep olur. Bu da beyin gelişimi için büyük öneme sahiptir.
3- Sosyal Gelişim:
- Çocukların en iyi iletişim aracı oyunlardır. Biz yetişkinler “merhaba” diyerek iletişim başlatırken çocuklar bir oyun teklifi ile iletişim başlatabilmektedirler.
- Oyunlar çocukların anlaşmaya varabilme, takım olabilme, etik rekabet, paylaşım gibi davranışlarını güçlendirir.
- Sabırlı ve kontrollü olmayı öğretir.
- Kurallara uymaya alıştırır ve bu sayede ileride toplumsal kurallara uyum sağlama konusunda zorluk çekmezler.
- Saygılı bireyler olmaları konusunda oyunlar, çocukların ilk eğitim araçlarından biridir.
4- Duygusal Gelişim:
- Oyunlar, her şeyden önce mutlu olmayı sağladığı için çocuklar adeta oyunlardan beslenirler.
- Gerginlik ve streslerini oyunlar vasıtasıyla dışa vurur, deşarj olurlar.
- Hayattan keyif alma, hayata dair pozitif düşünceler beslemelerine yardımcı olur.
- Birçok insan başarı ile mutluluğu bağdaştırır. Başarılı insanların IQ oranlarının her zaman yüksek olduğu düşünülür. Bu doğru olabilir fakat her başarılı insan mutlu değildir. Mutluluk için IQ gibi EQ (duygusal zeka) da önemlidirDolayısıyla, duygusal zekanın geliştirilmiş olması, duyguların kontrol edilmesini ve sağlıklı geliştirilmesini sağladığından her alana etki eder. Okul başarısı, sosyal başarı, iş hayatı ve diğer tüm alanlar…
5- Dikkat Gelişimi:
- Dikkat eksikliği, çocuklarda en sık görülen öğrenme güçlüklerinden biridir. Bu güçlükle başa çıkmanın en iyi yollarından biri de yine oyun oynamaktır. Özellikle eğitici oyunlar, çocukların dikkat gelişimini destekliyor.
- Anlatılanı uzun süre dinleyebilme yeteneklerini geliştiriyor.
- Gösterileni uzun süre takip edebilme yeteneklerini geliştiriyor.
- Bir işe (derse, oyuna veya aktiviteye) konsantre olabilme becerilerini geliştiriyor.
- Oyunlar aracılığı ile dikkat egzersizi yapmış olmak ve dikkati geliştirmiş olmak çocukların okul başarısını artırıyor.
6- Dil Gelişimi:
- Özellikle kelime bulmaca ve benzeri oyunlar çocukların kelime hazinesini genişletiyor. Örnek: Yukarıda bahsi geçen MentalUP Eğitsel Oyunlar’ın içerisinde özellikle sözel becerileri geliştiren, kategorize edilmiş oyunlar mevcuttur.
- Çok kişili oyunlar, çocukların betimleme ve ikna etme becerilerini geliştiriyor.
- Daha fazla diyalog, daha iyi iletişim kurabilme becerilerini geliştiriyor.
Eğitim kurumlarında –özellikle okul öncesi ve ilkokul- neden hep renkli renkli oyuncaklar olduğunu hiç merak ettiniz mi? Elbette, bu tür oyuncakaların çocuklara okulu sevdirme amacı var ama daha önemli nedenleri yukarıda listeledik. Evet, çoğumuzun da bildiği gibi bu tür materyallerle oynanan oyunlar genellikle eğitici oyunlardır. Bu nedenle eğitim kurumlarında sıkça kullanılıyorlar. Tek kötü yanı ise neredeyse her çocuğa aynı oyunların oynatılıyor olması; yani seçme şansı verilmemesi.
Bu nedenlerle, çocuklarınızla bol bol oyun oynamanızı öneririz. Oyunu bir boş vakit aktivitesi olarak değerlendirmemeli ve özellikle eğitici oyunlar oynamalısınız.
Çağımız çocukları, teknoloji ile dünyaya geliyor ve teknoloji karmaşasında yaşıyorlar. Durum böyle olunca akıllı cihazlarla oyun oynama istekleri ön plana çıkıyor. Uzmanlar; bilgisayar, tablet, telefon gibi araçların çocuklara tamamen yasaklanmasını doğru bulmuyor. Bunun yerine günlük belirli bir süre kullanmasına müsaade edilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Kontrollü kullanıldıktan sonra teknoloji zararlı değil; tam aksine yararlı oluyor. Zaten, teknolojinin amacı da insanların hayatını kolaylaştırmak değil midir?
Teknolojik oyunlar seçerken de reklamsız, zararsız içerikleri olan, eğitici oyunları seçmekte fayda var. Doktorlar, çocuk gelişim uzmanları ve Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen MentalUP Eğitsel Oyunlar, konuya iyi bir örnekti. Bunun gibi oyunları kullanabilirsiniz.
Çok teşekkürler, yeğenim yanımdaydı oğluna faydalı olacağı için kendisine de okuttum.
YanıtlaSilSanırım aranan okuyucu listesine sizi ilk sıraya yazabilirim :) Faydal içeriği başkalarının da okumasını sağlamanız çok takdir-e şayan bir hareket. Teşekkürler
SilBiz çok bağımlıyız oyunlara malesef :(
YanıtlaSilMaalesef çoğu aile böyle. Bundan kaçış yoksa en azından mantıklı oyunlar oynamasına müsaade edebiliriz :)
SilMerhaba, bazı yazılarınızı beğenerek okuyorum. Bu yazı da olduğu gibi. Sokak oyunlarını anlatan kapsamlı bir yazı oluşturmanızı da beklerim yukarıdaki yazınızı destekleyen güzel bir yazı.
YanıtlaSilYazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.